Payudara Wanita – Cara Mengencangkan Payudara ?

Cara-Mengencangkan-Payudara

Payudara kendur biasanya terjadi pada wanita selepas melahirkan bayi atau selepas umur 30 tahun. Perubahan dalam bentuk dan saiz payudara ini boleh berlaku sepanjang hayat wanita. Malah, perubahan besar dalam gaya hidup juga mungkin merupakan satu lagi sebab mengapa payudara wanita kendur.

Terdapat beberapa cara mengencangkan payudara yang boleh dilakukan oleh wanita. Walau bagaimanapun, perkara yang perlu difahami ialah tidak ada cara semulajadi untuk ‘meningkatkan saiz’ payudara.

Malah, payudara boleh berbeza-beza pada setiap orang. Baik dari segi saiz, bentuk, dan warna adalah sifat yang diwarisi daripada genetik. Lama kelamaan, payudara wanita juga akan terus berubah. Tidak ada yang namanya payudara bulat yang sempurna. Namun, payudara memang boleh kendur disebabkan beberapa faktor.

Bak kata Dr. Dirk Kremer,pakar bedah plastik daripada London “Semakin meningkat usia, kulit menjadi kurang anjal. Proses regangan cenderung dipercepatkan dengan usia. Perkara lain yang boleh menyebabkan payudara kendur ialah kehamilan, obesiti, penurunan berat badan yang drastik, dan faktor lain,” 

Tisu payudara kebanyakannya terdiri daripada sel lemak, tisu kelenjar, dan ligamen yang memanjang dari tulang selangka ke ketiak dan merentasi bahagian tengah dada. Kelenjar ini, dipanggil lobulus, menghasilkan susu yang digunakan oleh wanita untuk menyusukan bayinya.

Jadi, adalah wajar bentuk asal payudara akan hilang keanjalan dan kendur dimakan usia. Inilah yang sering dibimbangkan oleh wanita, apabila bentuk payudara mereka mula kendur.

6 Cara Untuk Mengencangkan Payudara

Payudara yang kendur selalunya membuatkan wanita berasa kurang yakin, bukan? Bagaimana cara tegangkan payudara jatuh? 

Tapi, betulkah ada cara untuk menegangkan payudara supaya tidak mudah kendur? Sudah tentu ada.

Walaupun payudara akan kendur dengan usia, masih ada cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah dan menegangkannya semula. Ayuh, lihat petua berikut!

1. Cara Tegangkan Payudara Semulajadi Dengan Olahraga Atau Senaman Dada

Melakukan senaman dengan konsisten atau kerap merupakan salah satu cara paling berkesan untuk menegangkan payudara wanita secara semulajadi. 

Brian O’Hea, ketua pembedahan payudara dan pakar onkologi di Stony Brook Medicine di New York, berkata “Buah dada terletak di atas otot pektoral, yang sangat perlu untuk fungsi dan kekuatan lengan,”

Menurutnya lagi, apabila wanita banyak bersenam dan mempunyai otot dada yang sangat kuat, ini tidak akan mengubah struktur payudara itu sendiri, yang diperbuat daripada tisu kelenjar atau lemak, bukan otot.

Oleh itu, wanita perlu menguatkan otot dada bersama-sama dengan otot belakang dan bahu. Matlamatnya adalah untuk membantu menegangkan payudara sambil memperbaiki nada dan postur badan secara keseluruhan. Pada masa yang sama, olahraga atau senaman ini juga membantu wanita mengekalkan berat badan yang sihat dan konsisten, yang boleh menghalang perubahan dalam bentuk payudara.

Persoalannya, apakah jenis olahraga atau senaman dada yang boleh dilakukan sebagai cara untuk menegangkan payudara?

Berikut adalah senaman yang berkesan yang boleh dilakukan secara berkala untuk menegangkan payudara:

Walau bagaimanapun, anda juga boleh melanggan dan bertanya kepada jurlatih atau pakar gim tentang senaman yang lebih menumpukan pada dada dan menambah baik penampilannya. Hal ini kerana, senaman boleh membawa kepada impak yang negatif kepada tubuh wanita apabila tidak dilakukan dalam postur yang betul. Oleh itu, lakukanlah senaman di bawah bimbingan yang betul agar mendapat hasil yang diidamkan.

2. Cara Mengencangkan Payudara Wanita Dengan Pemilihan Jenis Dan Saiz Bra Yang Betul

Memilih ‘jenis’ bra atau baju dalam yang betul adalah sangat penting untuk mengekalkan bentuk payudara anda. Kebanyakan pakar mengatakan bahawa wanita harus memakai bra sukan semasa sesi senaman, kerana badan anda mengalami banyak perubahan dalam tempoh masa tersebut. Bra sukan membantu memberikan sokongan yang baik kepada payudara anda dengan cara menghalang kerosakan pada ligamen, dan seterusnya menghalang payudara daripada kendur. Di samping itu, pemilihan ‘saiz’ bra yang betul adalah penting untuk mengekalkan bentuk payudara anda.

Masih keliru dengan pemilihan saiz bra untuk mengencangkan payudara? Berikut merupakan Langkah-langkah untuk pemilihan saiz bra yang tepat:

Langkah Pertama: Ukur Saiz Band

Lilitkan tali pita pengukur di sekeliling bahagian tulang rusuk yang di bahagian bawah payudara seperti gambar di bawah. Pastikan jangan berdiri terlalu tegak dan hembuskan sedikit nafas. Pastikan supaya dilakukan dalam posisi mendada ke depan seperti biasa. Berdiri menghadap cermin agar mudah untuk melihat dan mendapatkan saiz ukuran yang betul. Jika ukuran nombor ganjil, genapkan pada nombor yang seterusnya. Ukuran tersebut perlulah dalam inci. Sebagai contoh, kalau ukuran saiz 36, maka itulah saiz band anda. Jika, ukuran saiz 35, genapkan pada nombr yang seterusnya iaitu 36. 

Langkah Kedua: Ukur Lilitan Payudara

Ukuran ini adalah untuk menentukan saiz cup bra yang ideal, dengan cara melilit tali pita pengukur di sekeliling buah dada seperti dalam gambar di bawah. Pastikan agar tidak melilit terlalu ketat kerana anda akan berkemungkinan mendapat saiz cup bra yang tidak sesuai. 

Langkah Ketiga: Menentukan Saiz Cup Bra

Nombor ukuran yang anda dapat pada Langkah kedua perlu ditolak dengan nombor ukuran Langkah pertama. Hasil tolak yang anda dapat itulah yang merupakan saiz cup bra untuk dipakai. Jika hasil tolak tadi 1, maka 1 inci saiz cup anda bersamaan dengan A Cup. Boleh rujuk seperti rajah di bawah.

Untuk pengiraan lengkap, boleh melihat semula misalan ini. Kalau ukuran lilit buah dada = 34. 5 inci (dibundarkan ke 35 inci) dan saiz band = 31 inci (dibundarkan ke nombor genap 32 inci). Maka, perbezaan ukuran payudara dan saiz band adalah 3 inci, iaitu cup C. Oleh itu, saiz bra yang tepat untuk anda adalah 32C.

3. Urutan Atau Pijatan Untuk Mengencangkan Payudara Yang Jatuh

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Nursing, mengurut payudara juga boleh menghilangkan stretch mark supaya payudara anda menjadi lebih anjal. Lakukan urutan dalam gerakan ke atas kira-kira selama 15 minit sehari. Ini boleh meningkatkan peredaran darah di payudara, serta menguatkan otot dan tisu sekeliling. Selain menjadikan buah dada lebih pejal dan tegang, urutan juga membantu anda mengetahui jika terdapat benjolan pada buah dada.

Terdapat beberapa bahan yang boleh digunakan untuk menegangkan payudara, antaranya:

Urutan payudara dengan minyak zaitun yang digabungkan dengan shea butter juga dapat menegangkan payudara untuk hasil yang maksimum.

Anda perlu ketahui bahawa, satu kajian dalam International Journal of Molecular Sciences, mendapati minyak zaitun dara tambahan yang disapu pada kulit dapat melambatkan serangan dan mengurangkan kejadian kanser. Kandungan vitamin E dalam minyak zaitun membekalkan nutrisi untuk kulit payudara yang sihat.

4. Meningkatkan Pengambilan Air Putih Untuk Menegangkan Payudara Semulajadi

Satu lagi cara yang paling mudah, semulajadi dan berkesan yang boleh membantu memperbaiki keadaan payudara yang kendur adalah dengan meningkatkan pengambilan air putih. Minum kira-kira 1.8 liter air setiap hari supaya badan terhidrat dengan baik dan payudara menjadi lebih tegang. Tidak mengambil jumlah air yang mencukupi boleh mengeringkan kulit anda, serta menghilangkan keanjalan payudara anda.

5. Menggunakan Minyak Dan Krim Topikal Penegang Payudara 

Hari ini, terdapat pelbagai jenis minyak menegangkan payudara di pasaran yang meningkatkan keanjalan kulit, serta menghalang payudara anda daripada kendur. Minyak menegangkan payudara mengandungi bahan aktif semula jadi yang membantu memulihkan penghidratan pada kulit anda, dan juga memastikan payudara anda tegang. Mengurut payudara anda dengan minyak menegangkan payudara secara kerap boleh membantu memperbaiki bentuk payudara anda dan juga mengelakkan payudara kendur. Granny Secrets Breast Firming Oil, Bossom Breast Massage Oil X 4, dan Hills Breast Massage Oil For tightening adalah antara minyak terbaik di pasaran.

Selain itu, terdapat beberapa krim penegang payudara di pasaran yang boleh membantu memulihkan penghidratan dan keanjalan pada kulit. Krim ini boleh membantu menaikkan payudara secara semulajadi tanpa sebarang risiko yang berkaitan dengan masalah alahan. Kesan penggunaan krim topikal agak perlahan berbanding rawatan pembedahan, tetapi ia lebih selamat dan mesra bajet. Ia bukan sahaja menjadikan payudara anda kelihatan lebih muda tetapi juga menggalakkan kulit yang lembut. INLIFE™ Natural Breast Tightening and Firming Cream, Palmer’s Bust Firming Massage Cream, dan Breast Enlargement and Firming cream dari Bio Beauty London adalah beberapa krim terbaik.

6. Rawatan Laser Untuk Menegangkan Payudara Kendur

Ini adalah rawatan bukan pembedahan yang sering disyorkan oleh doktor untuk memperbaiki penampilan payudara. Ia membantu meningkatkan pengeluaran kolagen, dengan itu, mengekalkan kulit anda terhidrat dan anjal. Rawatan laser adalah cara terbaik yang boleh membantu memastikan kulit anda sentiasa muda dan segar. Walau bagaimanapun, rawatan laser mungkin tidak berkesan dalam kes payudara yang sangat kendur.

Exit mobile version