Cara Membesarkan Payudara Wanita – 7 jenis Olahraga Atau Senaman Berkesan Untuk Meningkatkan Saiz Buah Dada Anda Secara Semulajadi!

cara-membesarkan-payudara

Cara membesarkan payudara? Perkara yang sering berada di fikiran para wanita, terutama bagi mereka yang mempunyai saiz payudara yang kecil.

Untuk pengetahuan semua, saiz payudara bukan hanya ditentukan oleh genetik keluarga, tetapi juga gabungan gaya hidup, rutin senaman, berat badan dan umur. Didapati bahawa, kebanyakan saiz payudara wanita berhenti membesar selepas 23 tahun. Ini kerana perkembangan payudara terutamanya dibawa oleh hormon yang dikeluarkan akibat akil baligh, yang menyebabkan lemak terkumpul di dalam payudara. Walaupun sesetengah mungkin memilih untuk menjalani pembedahan pembesaran payudara, kaedah ini bukanlah satu-satunya pilihan jika anda berharap untuk meningkatkan saiz cawan payudara anda. Terdapat cara semula jadi untuk meningkatkan saiz payudara, ayuh ketahui lanjutan seterusnya!

Senaman Besarkan Payudara – 7 Olahraga Membesarkan Payudara Yang Boleh Dilakukan Di Rumah.

Kebenarannya, hanya sedikit perkara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan saiz keseluruhan payudara atau tisu dada anda secara semulajadi. Satu-satunya adalah dengan melakukan ‘olahraga’ atau ‘senaman’.

Senaman boleh mengubah penampilan keseluruhan otot dada anda, yang terletak di bawah tisu payudara anda. Menyasarkan otot-otot ini melalui latihan latihan kekuatan (seperti yang disenaraikan di bawah!) boleh mengakibatkan perubahan dalam saiz, ketumpatan, kekuatan dan nada dada-tisu.

1. Cara Membesarkan Payudara Dengan Senaman Dumbbell Chest Press

Dumbbell Chest Press atau Tekan Dada Dumbbell merupakan senaman yang boleh dilakukan rumah, dimana akan menyasarkan otot pada dada, bahu serta trisep anda!

Jika anda tidak mempunyai set dumbbell, anda boleh menggunakan dua botol air. Jika anda mempunyai bangku yang rata, anda boleh di atasnya. Jika tidak, anda boleh melakukan senaman di lantai.

2. Cara Membesarkan Payudara Dengan Senaman Dumbbell Pec Fly

Senaman ini bukanlah pergerakan yang sepatutnya dilakukan dengan jisim yang berat.

Tidak seperti senaman tekan dada, yang merupakan pergerakan kekuatan, Dumbbell Pec Fly lebih kepada regangan. Apabila anda mencuba latihan ini, anda akan megetahui apa yang kami cuba sampaikan.

Dengan setiap ulangan, anda akan meredakan kekejangan pada pec dan otot bahu hadapan anda.

Senaman ini juga boleh dilakukan di rumah atau gim. Apa yang anda perlukan hanyalah beberapa dumbbell (atau tin) yang sangat ringan.

3. Cara Membesarkan Payudara Dengan Senaman Alternating Dumbbell Press

Seperti yang anda duga, Alternating Dumbbell Press adalah sama dengan Dumbbell Chest Press, cuma anda hanya menggerakkan satu dumbbell pada satu masa.

Pergerakan olahraga badan seperti ini, yang menyeru satu anngota badan untuk bekerja pada satu masa dan memerlukan jumlah kestabilan yang luar biasa. Hasilnya, selain melatih dada, bahu, dan trisep anda, pergerakan ini juga berfungsi untuk teras anda.

Anda boleh melakukan senaman Alternating Dumbbel Press di rumah atau di gim. Tetapi jika anda melakukannya di gim, gunakan bangku untuk sokongan tambahan.

4. Cara Membesarkan Payudara Dengan Senaman Push-Ups

Push-up atau senaman tekan tubi merupakan salah satu latihan dada yang paling serba boleh di luar sana. Anda bukan sahaja boleh melaksanakannya di mana-mana, tetapi anda boleh meningkatkannya ke mana-mana tahap kekuatan.

Pada masa yang sama, senaman ini juga dapat menguatkan seluruh badan anda sekaligus — dengan tumpuan khas pada dada, bahu, trisep dan teras anda.

Anda juga boleh mengubah suai langkah ini agar lebih sesuai dengan tahap kecergasan semasa anda.

5. Cara Membesarkan Payudara Dengan Senaman Stability Ball Chest Press

Bersedia untuk meningkatkan tekanan dada dumbbell dengan sentuhan yang mencabar? Pertimbangkan untuk melakukannya pada latihan atau bola kestabilan.

Selain menyasarkan dada, bahu, dan trisep, Stability Ball Chest Press juga menyasarkan pada otot perut dan gluteal anda.

Info penting: Pastikan anda memilih bola kestabilan yang sesuai dengan ketinggian anda dan memberikan sokongan yang mencukupi untuk bahu dan bahagian atas belakang anda.

6. Cara Membesarkan Payudara Dengan Senaman Up-Down Plank

Senaman berat badan ini adalah pec-pumper yang sangat baik. Jika anda melakukannya cukup lama, ia juga akan meningkatkan kadar denyutan jantung anda.

Nota: Anda juga boleh melakukan senaman ini dari lutut anda, seperti kedudukan tekan tubi.

7. Cara Membesarkan Payudara Dengan Senaman Dumbbell Pullover

Dumbbell Pullover berbaring adalah senaman perantaraan yang menyasarkan dada, bahu, belakang, dan trisep.

Di kedudukan teratas langkah ini, anda harus merasakan regangan yang bagus di bahagian atas belakang dan dada anda.

Fakta Menarik Tentang Payudara

Terdapat beberapa fakta menarik tentang payudara yang mungkin belum anda ketahui! Berikut adalah beberapa fakta menarik tentang payudara dan ia sangat berguna dalam kehidupan wanita.

Saiz payudara boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor dan ianya berbeza-beza pada setiap wanita, berikut merupakan perkara utama yang menentukan saiz payudara:

Faktor Yang Mempengaruhi Saiz Payudara

  1. Umur
  2. Indeks Jisim Badan
  3. Tahap Kecergasan
  4. Berat
  5. Diet
  6. Genetik
  7. Kehamilan
  8. Penyusuan susu ibu
  9. Kitaran Haid

Strategi Yang Tidak Akan Membesarkan Payudara Wanita – Makanan Berasaskan Susu Tenusu Dan Soya

Carian internet pantas pasti akan menghasilkan satu tan artikel yang menggembar-gemburkan keupayaan makanan untuk besarkan payudara. Malangnya, tiada satu pun daripada dakwaan ini disokong oleh bukti klinikal atau sains yang sah.

Sama ada ia berasal dari lembu, kambing atau mamalia lain, semua susu tenusu mengandungi estrogen, progesteron dan prolaktin. Memandangkan hormon mempengaruhi saiz payudara pada manusia, sesetengah orang mempunyai tanggapan bahawa meminum banyak susu tenusu adalah cara yang baik untuk membesarkan payudara. Ini adalah palsu, minum susu dan makan produk tenusu tidak akan meningkatkan saiz payudara.

Menurut kajian 2019, susu tenusu boleh menjejaskan risiko kanser payudara. Kebanyakan lembu tenusu hamil, jadi susunya mengandungi jumlah hormon yang lebih tinggi. Hormon ini boleh meningkatkan tahap faktor pertumbuhan 1 seperti insulin, hormon pertumbuhan.

Sesetengah kajian Sumber Dipercayai menunjukkan perkaitan sederhana antara tahap tinggi faktor pertumbuhan seperti insulin 1 dan kanser payudara, prostat, kolorektal dan ovari. Walaupun penemuan ini tidak muktamad, anda mungkin ingin mengehadkan pengambilan susu tenusu anda jika anda bimbang atau mempunyai faktor risiko lain untuk kanser.

Walau bagaimanapun, kajian lain mencadangkan tiada peningkatan risiko untuk kanser payudara jika anda mengambil tenusu. Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser payudara, sebaiknya berbincang dengan doktor anda untuk menangani sebarang kebimbangan.

Susu soya dan produk berasaskan soya lain mengandungi fitoestrogen. Ini adalah sebatian berasaskan tumbuhan yang meniru kesan estrogen pada badan. Atas sebab itu, sesetengah orang beranggapan bahawa soya akan membantu payudara mereka menjadi lebih besar.

Seperti susu tenusu, mengambil makanan berasakan produk soya untuk meningkatkan saiz payudara adalah palsu. Tiada kajian klinikal, dan tiada bukti, mengaitkan fitoestrogen dengan membesarkan payudara.

Exit mobile version