Pil Perancang Yasmin – Pil Perancang Terbaik?

pil-perancang-terbaik

Di awal perkahwinan, pernahkah terfikir tentang pil perancang atau pil perancang yasmin? Jika tanya pasangan suami isteri, pasti semua orang nak zuriat kan? Namun, tidak semua bersedia lagi untuk menimang cahaya mata, sebaliknya menggunakan pelbagai kaedah pencegah kehamilan ketika berhubungan intim.

Antara kaedah pencegah kehamilan yang paling kerap diamalkan oleh pasangan suami isteri ialah penggunaan kondom dan pengambilan pil perancang.

Ya, kedua-dua teknik ini mempunyai tahap keberkesanan yang agak tinggi sehingga 99% tetapi tidak semua pil perancang berkesan pada wanita. Hal ini disebabkan oleh kesan sampingan pil perancang yang lebih memudaratkan.

Pernah dengar pil perancang Yasmin? Pil perancang yang agak famous digunakan oleh wanita. Jom ikuti lebih lanjut mengenai pil perancang ini!

Pil Perancang Yasmin

Sebelum meneroka lebih jauh mengenai pil perancang Yasmin ini, jom kita belajar serba sedikit mengenai pil perancang kehamilan secara umum.

Bagi anda yang mungkin tidak tahu, pil perancangan kehamilan adalah sejenis pil yang diambil untuk mencegah kehamilan daripada berlaku. Ia berfungsi dengan menghentikan proses ovulasi yang berlaku dalam badan wanita. Sekiranya wanita tidak menjalani proses ovulasi ini, adalah mustahil untuk sperma dan telur ovum melaksanakan proses persenyawaan.

Selain itu, pil perancang kehamilan juga mempunyai upaya untuk melikatkan mukus yang terdapat pada bahagian serviks wanita. Mukus inilah yang berperanan untuk menghalang sperma daripada berenang ke dalam telur dan kemudian menghalang proses persenyawaan daripada berlaku.

Terdapat 2 jenis pil perancang kehamilan yang berada pasaran, iaitu:

  1. Combined pills: Pil perancang kehamilan yang mengandungi dua hormone, iaitu estrogen dan progestin
  2. Progestin-only pills: Pil perancang kehamilan mengandungi hanya satu hormon iaitu progestin

Jadi, Pil Perancang Yasmin Ini Jenis Yang Mana Satu?

Pil perancang Yasmin merupakan combined pills, iatitu estrogen (etinyl estradiol) dan progestin (drosperinone). Selain mencegah kehamilan, pil ini juga berperanan menjadikan haid wanita lebih teratur, mengurangkan senggugut atau period cramp ketika kehilangan darah semasa kitaran haid, serta mengurangkan risiko sista dalam ovari.

Walau bagaimanapun, pil ini tidak melindungi atau mencegah anda berserta pasangan daripada penyakit menular seksual seperti klamid, gonorea dan HIV.

Kebanyakan combined pills Yasmin mengandui pek 28 hari atau pek 21 hari. Satu pil hormon diambil pada waktu yang sama setiap hari (selama 21 hari atau 28 hari). Ini bergantung juga pada pek yang anda pilih, sama ada anda tidak berhenti mengambil pil perancang selama tujuh hari (bagi pek 28 hari) atau anda akan berhenti mengambil pil perancang selama tujuh hari (bagi pek 21 hari).

Jika anda mengambil pek 21 hari, anda akan cenderung untuk mengalami haid kerana berhenti mengambil pil yang mengandungi hormon ini. Oleh itu, kebanyakkan wanita lebih suka mengambil pek 28 hari kerana ia membantu mereka membiasakan diri untuk mengambil pil pada setiap hari.

4 Cara Berkesan Mengambil Pil Perancang Yasmin

Kebanyakan isu seperti terlupa makan, pek lupa letak di mana, serta tidak mengisi semula preskripsi tepat pada masanya merupakan beberapa faktor penyumbang kenapa pil perancang kehamilan kurang atau tidak berkesan. Perkara remeh seperti ini patut di fikirkan terlebih dahulu untuk menjanjikan keberkesanan pil perancang Yasmin. Untuk membantu anda ingat mengambil pil anda pada setiap hari, berikut merupakan kaedah yang boleh dilaksanakan:

  1. Gunakan penggera atau aplikasi peringatan untuk mengambil pil perancang Yasmin pada waktu yang sama setiap hari.
  2. Pastikan pek pil perancang sentiasa diletakkan pada tempat yang sama setiap hari (seperti di tempat penyimpan khas ubat).
  3. Simpan pil perancang Yasmin di dalam beg tangan anda supaya ia sentiasa bersama anda apabila berada di luar Kawasan rumah.
  4. Peranan rakan atau ahli keluarga yang biasa mengambil ubat setiap hari boleh bertindak seperti penggera bagi mengingatkan anda dan membantu antara satu sama lain untuk pegambilan pil masing-masing. Pasangan anda juga boleh membantu anda, bagi isu ini!

Kesan Sampingan dan Saranan Pengambilan Pil Perancang Yasmin

Kesan sampingan ini merupakan perkara biasa apabila seseorang wanita mengambil pil perancang kehamilan. Ada kesan sampingan yang ringan, malah ada juga kesan sampingan yang menggangu kehidupan atau norma biasa sesorang wanita.

1. Loya

Bagi yang tidak biasa atau tidak selesa mengambil pil perancang kehamilan, anda pasti akan berasa loya pada kali pertama. Untuk mengurangkan perasaan loya ini, disarankan untuk mengambil pil dengan makan atau selebelum tidur. Ini merupakan kesan sampingan ringan yang selalunya hanya mengganggu wanita dalam jangka masa yang pendek. Namun, jika kesan sampingan ini berlarutan dan menjadi parah, sebaiknya dapatkan nasihat doktor atau pakar.

2. Sakit Kepala

Kandungan yang terdapat pada pil perancang Yasmin, iaitu hormon estrogen dan progestin merupakan punca utama anda berasa sakit kepala atau migrain apabila mengambil pil ini. Bergangtung pada dos pil dan kesesuaian pada tubuh anda, anda mungkin akan mengalami simptom sakit kepala yang berbeza dengan wanita lain.

3. Sakit Pada Bahagian Payudara

Kesan sampingan ini selalunya kebah selepas beberapa minggu. Bagi mengurangkan kesan sampingan ini, anda perlu mengawal dengan mengurangkan pengambilan garam dan kafien dalam rutin biasa anda. Di samping itu, anda juga anda disarankan untuk memakai bara sokongan. Jika kesakitan pada payudara masih tidak reda dan bertambah buruk seperti ada kewujudan benjolan atau ketulan, sebaiknya berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut.

4. Pendarahan Kecil Sebelum Haid

Perkara ini dipanggil pendarahan kecil intermenstrual dan sering mempengaruhi kira-kira separuh wanita yang mengambil pil perancang kehamilan ini. Perkara ini berlaku ketika antara tempoh jangkaan haid dan selalu terjadi dalam tempoh tiga bulan terawal selepas anda mula mengambil pil perancang Yasmin. Jika anda mengalami pendarahan yang banyak lebih daripada tiga hari, segara berjumpa dan mendapatkan nasihat doktor atau pakar.

5. Kenaikan Berat Badan

Tiada bukti kukuh membuktikan pil perancang Yasmin boleh meningkatkan berat badan wanita. Namun terdapat setengah wanita mengadu tentang berat badan meningkat, terutama rentesi bendalir dalam pinggul dan payudara selepas pengambilan pil hormon ini.

Exit mobile version