Kencing Sakit Selepas Bersama? Ketahui Jangkitan Saluran Kencing!

jom rawat kencing sakit selepas bersama

Kencing Sakit Selepas Bersama: Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Diberi Perhatian

Kencing sakit selepas bersama jadi masalah yang sering muncul. Ya, saya juga pernah alami. Ada beberapa cara nak atasi dari pengalaman sendiri kencing sakit selepas berhubungan seks dengan suami.

Artikel ini akan bantu anda mengurangi sakit dan pedih setelah intim. Mari kita mulai.

Ringkasan

Kencing Sakit Selepas Bersama: Sebab dan Risiko

Kadang-kadang, lepas buat hubungan intim, kita rasa sakit bila kencing. Ini mungkin sebab jangkitan kuman atau penyakit yang berkait dengan hubungan seks.

Jangkitan Saluran Kencing

Dari pengalaman sendiri, saya dah tahu bahawa jangkitan saluran kencing, atau UTI, adalah salah satu sebab kenapa saya merasa sakit kencing setelah berhubungan intim dengan suami. Ini terjadi kerana bakteria dari kemaluan boleh masuk dan menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit di saluran kencing.

Untuk masalah ini, saya pelajari cara atasinya dengan: buang air kecil sebelum dan selepas seks, pastikan kebersihan diri dan pasangan, terutama bahagian kemaluan masing-maisng dan banyakkan minum air.

Sistem imun yang kuat juga penting untuk lawan jangkitan ini. Jadi, makanlah makanan yang membantu meningkatkan sistum imunisasi seperti vitamin c dan dapatkan yang rehat cukup. Kalau rasa pedih yang tak dapat dielakkan pada saluran kencing, cepat-cepat berjumpa dokter.

Tak payah takut nak jumpa dokter, mereka tak akan judge pon. Dokter akan selalunya akan beri ubat atau nasihat yang betul. Yang penting, jangan biar masalah ini berlarutan tanpa penjagaan yang elok.

Ni antara ubat yang doktor selalu bagi kalau saya ada masalah jangkitan salur kencing atau kencing kotor. Ubat ini yang mengandungi bahan aktif seperti natrium bikarbonat, asid sitrik, dan asid tartarik. Dan berfungsi untuk mengurangkan kesakitan semasa proses kencing. Ketiga-tiga ubat ini dalam bentuk effervescent, macam serbuk yang dituang pada air sebelum diminum. Effervescent ni ada fungsi urinary alkalinizer, iaitu mengurangkan keasidan yang menyebabkan rasa sakit dan pedih pada salur kencing ketika membuang air kecil.

U-Lite Effervescent Granules

Ubat yang selalu orang beli sebab lebih murah dari URAL dan Cran lite. Malahan ubat ini juga dapat melegakan sakit gout selain melegakan sakit ketika kencing. Boleh tengok-tengok feedback dan harga terkini pada shopee mall ini. Kadang ada promosi, harga lebih murah dari harga sebenar.

URAL Effervescent Granules

Ubat ini pun terbaik juga, selain melegakan sakit kencing. Ia juga ada manfaat lain, iaitu mengelak pembentukkan batu karang. Hanya mahal sedikit dari U-Lite. Boleh rujuk harga pada shopee mall ini.

Cran Lite Cranberry Effervescent Powder

Rasanya ubat ini khas untuk wanita. Fungsinya sama juga untuk melegakan sakit ketika kencing. Namun ubat ni lebih mahal dari U-lite dan URAL, mungkin kerana bahan utamanya yang tiada pada U-lite dan URAL. Bahan utamanya adalah cranberry yang berfungsi untuk menghalang bakteria dari melekat pada pundi kencing dan membuang bakteria ketika kencing. Walau pun Cran Lite ni mahal sikit, tapi amat berkesan untuk saya. Cubalah guna kalau belum pernah cuba dan kerap sakit ketika membuang air kecil. Boleh usha ubat ini kat shopee mall ini

Penyakit Kelamin

Penyakit kelamin boleh menyerang siapa saja yang aktif secara seks. Bakteria dan virus adalah penyebab masalah ini. Mereka suka tempat yang lembap dan hangat, seperti faraj dan zakar.

Kadang, kita tidak sedar diri kita sudah dijangkiti. Penyakit seperti HIV dan syphilis masuk ke dalam kategori ini. Masalah ini amat serius dan memerlukan perhatian segera dari doktor.

Kekuatan sistem imun kita penting untuk melawan penyakit ini, terutama bagi mereka yang berusia.

Vaksinasi juga berperan dalam melindungi kita. Misalnya, vaksin HPV boleh mencegah beberapa jenis penyakit kelamin. Walaupun saya tiada melakukan seks rambang, saya akan pergi berjumpa dokter jika ada gejala yang membimbangkan dengan saya.

Rasa sakit yang berlebihan atau cecair yang keluar dari alat kelamin ada berkemungkinan tanda kehamilan atau demam. Penggunaan kondom dapat mengurangkan risiko ini, termasuk saat haid. Tapi, jangan hanya bergantung pada itu saja. Kebersihan yang baik dan pemeriksaan rutin sangat penting untuk menjaga kesehatan seksual.

Cara Mencegah Masalah Kencing Kotor atau Sakit Selepas Hubungan Intim

Kita semua nak rasa selesa dan tak sakit lepas berhubungan intim, kan? Jadi, penting untuk kita jaga kebersihan dan guna perlindungan ketika bersama dengan pasangan.

Kebersihan Diri dan Pasangan

Saya selalu pastikan saya dan pasangan mandi atau membersihkan alat sulit dahulu sebelum melakukan hubungan seks. Ini penting untuk mengelakkan bakteria dari kawasan genital atau dubur tidak memasuki saluran kencing.

Mengekalkan kebersihan itu bukan saja tentang mandi. Mencuci tangan dan kawasan intim dengan air bersih sebelum dan selepas hubungan seks juga cara baik untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Nasihat dari saya untuk wanita semua, disarankan untuk kencing sebelum dan selepas bersama. Ini membantu mencegah bakteria daripada bertapa di saluran kencing. 

Penggunaan Perlindungan Semasa Hubungan Seks

Perlindungan ketika berhubungan intim juga sangat penting. Ini dapat mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing, penyakit kelamin, dan bakteria. Saya bukan nak menggalakkan orang belum berkahwin untuk melakukan hubungan seks rambang, tapi inilah hakikat yang berlaku disekeliling kita, kan? Pastikan menggunakan kondom yang berkualiti dan tak mudah koyak, serta pelincir yang sesuai.

Namun sesetengah orang juga ada fetish yang pelik kan? Seperti berhubungan seksual ketika haid. Ini juga merupakan punca jangkitan pada saluran kencing, berhubungan seksual ketika waktu kotor haid. Ya tak dinafikan hormon ketika haid meningkatkan rasa untuk berhungan seksual tapi jagalah diri dengan menggunkan alat perlindungan seksual seperti kondom, okay?

Ini bukan sahaja untuk keamanan diri sendiri, tetapi juga pasangan. 

Sistem imun kita juga berperanan penting. Apabila kita menjaga diri dengan baik, termasuk perlindungan semasa persetubuhan, kita membantu tubuh melawan bakteria dengan lebih efektif.

Saringan kesihatan teratur di klinik juga adalah langkah lain untuk kekal sihat. 

Rawatan dan Penjagaan Saluran Kencing

Saya sering jumpa doktor jika saya rasa tidak selesa atau sakit ketika kencing. Doktor biasanya nasihatkan saya untuk minum banyak air. Ini penting sebab air membantu membersihkan saluran kencing.

Kalau gejala berterusan, doktor mungkin suruh saya ambil ubat atau gunakan pelincir yang boleh beli di farmasi atau trusted farmasi di atas talian. Ini membantu mengurangkan rasa pedih.

Selain dari itu, saya pastikan untuk kosongkan pundi kencing sebelum dan selepas hubungan intim. Ini langkah mudah tapi sangat membantu untuk mengelakkan masalah

Ini bukan sahaja baik untuk saluran kencing saya, tapi juga membuat pengalaman untuk berhubungan lebih menyenangkan. 

Penutup

Jaga diri kita penting, termasuk saluran kencing kita. Kita mesti membersihkan diri dan guna pelindung ketika berhubungan seksual. Jika rasa sakit yang berterusan, berjumpa doktor cepat. Doktor boleh bantu dengan memberi ubat atau konsultasi.

Jadi, jangan lupa, selepas berhubungan, pastikan kita urus kebersihan dan kesihatan diri. Ini bukan saja untuk elak jangkitan penyakit, tapi juga untuk gaya hidup yang lebih sihat.

Exit mobile version