4 Cara Besarkan Punggung Wanita Agar Lebih Menawan

cara-besarkan-punggung

Pernahkah anda terfikir untuk mencari cara besarkan punggung secara semulajadi? Sebagai wanita, mempunyai bentuk pinggul yang mantap sememangnya satu aset yang amat berharga. Walaupun tidak semua wanita mengingingkan punggung yang besarkan, namun pasti pernah terdetik pada perasaan mereka untuk menginginkan pungul yang mengiurkan apabila melihat wanita lain. Tambah-tambah lagi bila berdepan dengan suami, bentuk dan saiz punggunglah salah satu daya penarik nafsu syahwat suami.

Tahukah anda bahawa punggung adalah juga otot? Oleh itu, cara besarkan punggung dan menguatkan bahagian tersebut secara semulajadi boleh dicapai dengan senaman atau olahraga, berserta latihan daya tahan atau berat badan. Selain senaman, cara besarkan punggung secara semulajdi juga boleh dikecapi dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan menjaga diet yang baik.

Merujuk kepada info dan fakta kesihatan, punggung mempunyai tiga otot utama, iaitu gluteus minius, gluteus maximus dan gluteus medius. Peranan otot adalah untuk membantu menguatkan pinggang, punggung, paha dan membantu pergerakkan kaki ke semua arah. Oleh itu, melakukan senaman yang menggerakkan otot-otot ini sangat berpotensi tinggi untuk mendapatkan punggung yang montok, besar dan menawan. Bukan sekadar menawan pada pandangan, tetapi punggung yang montok dan anjal juga berfungsi untuk melindungi sendi-sendi, mengatur kitaran haid dan mencegah atau mengurangkan masalah sakit belakang.

4 Cara Besarkan Punggung Wanita Agar Lebih Mantap

1. Cara Besarkan Punggung Dengan Bersenam

Terdapat senaman yang berfokuskan pada bahagian punggung, yang boleh anda cuba sebagai cara besarkan punggung semulajadi.

Senaman yang diseranaikan di bawah merupakan antara senaman yang boleh dilakukan bagi membantu mendapatkan punggung yang menawan.

Selain membentuk punggung yang bulat, senaman ini juga membantu menguatkan otot paha, pinggul, dan perut. Senaman ini boleh dilakukan seperti dalam video singkat di bawah.

Senaman ini merupakan senaman yang agak popular untuk mencantikkan punggung agar kelihatan besar. Walau bagaimanapun, melakukan satu jenis senaman ini tidak memadai untuk membesarkan punggung. Lalukan senaman ini berserta senaman lain untuk mendapatkan bentuk punggung yang anda inginkan. Senaman Lunges boleh dilakukan seperti video singkat di bawah.

Senaman ini dilakukan dengan mengangkat kaki sambil berbaring sebelah. Senaman yang juga berkesan kerana membolehkan perherakkan punggung pada bahagian atas dan bawah secara serentak. Senaman ini boleh dilakukan seperti dalam video singkat ini.

2. Cara Besarkan Punggung Dengan Mejaga Diet

Bahagian punggung merupakan salah satu kawasan yang menyimpan lemak. Apabila mengambil makanan melebihi kalori yang diperlukan oleh tubuh badan, tubuh akan menyimpan extra kalori tersebut sebagai lemak untuk kegunaan akan datang dan punggunglah salah satu tempat penyimpan lemak ini.

Adakah lemak ini yang membantu besarkan punggung? Tidak! Untuk langkah awal, kurangkan minuman atau makanan yang manis, berlemak, bergoreng, diproses dan masin. Kemudian, ambil makanan untuk besarkan punggung seperti  mengambil makanan yang  membantu mengoptimumkan nutrisi seperti serat, protein, dan kerbohidrat tanpa melebihi kalori yang diperlukan oleh badan.

Serat membantu badan membuang lebihan kalori yang berisiko disimpan sebagai lemak, manakala protein membantu memberikan nutrient yang banyak pada badan tanpa menghasilkan lebihan kalori yang berpotensi disimpan sebagai lemak.

3. Cara Besarkan Punggung Dengan Mengamalkan Gaya Hidup Sihat

Mengamalkan gaya hidup pasif akan cenderung menjejaskan keanjalan serta otot punggung. Sekiranya anda hanya duduk sepanjang hari tanpa melakukan senaman, lemak juga berpotensi untuk berkumpul di punggung sekaligus menyekat pengaliran nutrient dan darah. Ini bukan menyebabkan punggung anda besar, tetapi akan menyebabkan punggung anda menjadi menggeleber!

Gaya hidup yang tidak sihat seperti stress yang tinggi, pengambilan alkohol dan rokok, serta rutin tidur yang tidak menentu juga akan memberikan tekanan pada tubuh, di mana tubuh akan mengalami gangguan penyerapan nutrien dan fungsi pencernaan.

4. Cara Besarkan Punggung Dengan Prosedur Emsculpt

Prosedur Emsculpt merupakan bukan cara semulajadi untuk besarkan punggung. Prosedur Emsculpt merupakan prosedur tidak invasif yang dilaksanakan oleh pakar dermatologi bagi membantu membuang atau membakar lemak dan tone otot pada bahagian punggung dalam masa yang singkat, kira-kira dalam masa beberapa minggu.

Ketika prosedur Emsculpt dilaksanakan, anda akn diminta untuk bertiarap kemudian pakar dermatologi akan meletakkan paddle pada bahagian punggung anda.  Paddle ini akan memancarkan 2 jenis gelombang elektromagnetik yang tidak berbahaya secara berterusan. Pancaran ini yang akan menghasilkan kontraksi otot. Satu jenis kontraksi berperanan untuk membakar lemak, manakala satu lagi kontraksi berfungsi untuk menguatkan otot. Kombinasi kedua-dua pancaran ini akan menghasilkan penampilan punggung wanita yang besar dan anjal.

Menurut kajian, prosedur Emsculpt yang dilakukan pada otot gluteal juga akan menghasilakn hyperplasia dan hypertrophy, di mana ia akan menganjalkan punggung dengan menebalkan otot punggung.

Kesimpulan Bagi Cara Besarkan Punggung Wanita

Cara besarkan punggung boleh dilakukan dengan cara semulajadi ataupun tidak. Jika anda memilih untuk membesarkan punggung dengan cara semulajadi, anda boleh melakukan senaman berserta diet dan gaya hidup sihat yang dinyatakan di atas. Walau bagaimanapun, cara besarkan punggung dengan semulajadi ini memerlukan konsistensi dan kesabaran yang tinggi kerana ia tidak akan terjadi dalam masa yang singkat. Berbanding prosedur Emsculpt, cara ini lebih cepat untuk besarkan punggung wanita agar kelihatan bulat dan anjal. Namun, pilhan ada pada anda! Pilihlah cara besarkan punggung yang lebih bersesuaian dan selesa dengan diri anda.

Exit mobile version